Vi hjälper dig installera egen laddbox så du kan starta laddningen med mobilen
Med en uppkopplad laddbox kan du starta elbilsladdningen med mobilen. Vi kan hjälpa dig som bor i Stockholm att välja och installera en modell som passar ditt behov. Vi på Elkontakten är experter på elbilsladdning. Oavsett vilken elbil du skaffar, så ska du alltid kunna se till att ha full laddning när du behöver. För att det ska fungera så krävs rätt laddstolpe och rätt belastning framdraget till laddboxen.
Det finns gott om offentliga laddstationer i Stockholm och i Stockholm City som erbjuder både snabbladdning och normalladdning. Du hittar dem i de flesta parkeringsgarage såsom Gallerian, Slottsbacken, Konserthusgaraget med flera.
Utöver dessa så erbjuds du laddning från kommersiella laddstationer som finns utplacerade på strategiska platser över staden. Snabbladdning från bland annat Eon finns i Kungsträdgården och på Slottskajen. De erbjuder 50 kW CCS, 50 kW CHAdeMO, 25 kW Type 2 och 22 kW Type 2. Men trots att utbudet på laddstationer är relativt stort i centrala Stockholm så finns det ändå inte tillräckligt med laddenheter för 980 000 invånare.
Genom att investera i en egen laddbox så kan du säkerställa att du alltid har en fulladdad elbil när du behöver den. Och du har full koll på utgifter och slipper stå i kö för att ladda.
Artikeln fortsätter längre ner på sidan... 5 tips för att välja rätt laddbox - med mera
Ska du installera laddbox hemma? Då har du kommit rätt!
- Vi har snabba leveranser av laddboxar till fast pris
- Ladda din elbil snabbt och säkert hemma
- Urval av flera olika laddstationer och laddboxar – med och utan lastbalansering
- Den säkraste lösningen för din bil och elanläggning
- Grönt ROT-avdrag gäller för hela installationen
Begär offert på laddbox via formuläret:
1. Fota och bifoga sedan bilder på: elcentral, elmätare och platsen där ni vill att laddboxen skall installeras.
2. Beskriv era behov när det gäller elbilsladdare: Vad ni har för bil(ar) som skall laddas, antal laddplatser, och vad ni har för huvudsäkringar.
Vi återkommer med en prisuppgift inom 48 timmar.
Mer info om offerter och tjänster
Självklart går det också bra att ringa eller maila direkt. Om vi inte kan lämna offert baserat på tillgängliga uppgifter kontaktar vi dig för ett kostnadsfritt platsbesök.
Här fortsätter artikeln om elbilsladdning
En laddbox kommer med olika funktioner och har olika kapacitet. Det innebär att du som konsument, förening eller företag behöver ta höjd för eventuella framtida förändringar redan nu, genom att välja en framtidssäker laddbox.
För det syftet rekommenderar vi en laddbox som levererar 22 kilowatt, klarar både 1- och 3-fasladdning och har dynamisk lastbalansering. Med en skalbar box så du kan ladda fler bilar än en. Det är också bra om den är uppkopplad mot internet.
Innan vi börjar montera din laddbox kan du behöva stämma av med såväl Stockholms stad som föreningar, mark- och garageägare om vad som gäller för just dig.
5 tips för att välja rätt laddbox
- Välj en framtidssäker laddbox
När man ska köpa en laddbox eller elstolpe är det enkelt att man utgår från det behovet man har just nu. Det kan bli kostsamt eftersom du inte vet hur behovet kommer se ut längre fram, men du kan enkelt undvika onödiga kostnader längre fram genom att investera i en laddbox som levererar upp till 22kw (kilowatt) och som klarar både 1- och 3-fasladdning, har typ 2-uttag (eller har en fast typ-2-kabel) och att laddboxen uppfyller kraven för Grönt ROT-avdrag. - Lastbalansering
Om du har en elbil (alltså ingen hybrid, utan en renodlad elbil) och behöver ha möjligheten att ladda snabbare med mer styrka (snabbladdning) rekommenderar vi en laddbox med dynamisk lastbalansering. På så sätt undviker du att säkringen går i fastigheten medan du laddar. Lastbalanseringen gör att du inte behöver utöka ditt nätabonnemang utan klarar dig på husets normala 20A (A = ampere) huvudsäkring.Effekten till laddboxen regleras utifrån vad som finns tillgängligt i huset eller i fastigheten. Det finns laddboxar som är uppkopplade mot internet och där du kan installera tredjepartsapplikationer som håller koll på när elförbrukningen är som billigast, på så vis kan du ha koll på och schemalägga när du bör ladda din elbil för att priset för varje laddning ska bli så låg som möjligt. Vanligtvis är det hög förbrukning av el under dagtid, vilket gör att elpriset stiger och billigare på kvällen och natten då konsumtionen av el minskar vilket gör att priset på elen också minskar. Fråga oss på Elkontakten så berättar vi hur det går till och vilka laddboxar som tillåter den här tekniken. - Fast eller lös elbilskabel?
Det finns för- och nackdelar med båda, men det finns definitivt fler fördelar än nackdelar med lös kabel. Med en lös kabel kan du alltid ha den i bilen så du kan ladda vart du än anländer. En del laddboxar har en låsanordning som gör att du kan ”låsa” laddkabeln så den inte ”får fötter” när du lämnar den i laddboxen. Med en lös kabel kan du enkelt anpassa dig när du köper ny bil och som kanske har ladduttaget på en annan plats, eller har en annan typ av ladduttag. En lös kabel kan också ersättas om du eventuellt skulle backa över den eller att den på annat sätt går sönder, utan att du behöver kontakta oss för att ersätta kabeln om den skulle vara fastmonterad. - Välj en laddbox som är uppkopplad
En uppkopplad laddbox är ansluten mot internet via kabel, wifi, 4G eller 5G. Det finns många modeller på marknaden som inte är uppkopplade och de modellerna är inte att rekommendera eftersom du vill kunna styra laddboxen på distans, få statistik och kunna planera din laddning så den är optimerad till natten då elen är billigare. Genom att välja en uppkopplad laddbox framtidssäkrar du också för framtida behov och kan få uppdateringar till boxen men också täcka upp framtida funktioner så som möjligheten att kunna koppla den till nya system för att exempelvis ingå i ett större laddnätverk. - Skalbarhet
Idag är genomsnittet 2,1 bil per hushåll, högst sannolikt kommer din fastighet eller hus också ha fler elbilar framöver och då är det viktigt att välja en laddbox som går att utöka med ytterligare laddpunkter. På så vis kan du ha fler bilar vid fastigheten och samtidigt ha dem ihopkopplade till en lastbalansering som enkelt kan konfigureras ihop.
När finns risk för brand när det kommer till laddboxar och elbilar?
Att ladda elbilen säkert är något varje elbilsägare måste avsätta tid till för att förstå. Det är exempelvis hög risk att ladda elbilen genom ett klassiskt schuko-uttagvårt vanliga nätuttag som vi har i väggen). De uttagen är inte avsedda för hög belastning under lång tid och medför därför risk för brand.
Läs mer om att ladda elbilen säkert på Elsäkerhetsverkets hemsida:
Elsäkerhetsverket: Ladda elbilen (PDF)
Elsäkerhetsverket: Den farliga laddningen (extern länk)
Varför laddbox i stället för väggutaget ?
En laddbox är utformad för att klara hög belastning och hög effekt under en lång tid, vilket vanliga vägguttag inte är gjorda för (laddning genom nättuttag medför risk för brand). Det är också tryggt att veta att laddboxen är monterad och installerad av en certifierad elektriker som dragit fram rätt matning till laddboxen så den alltid levererar rätt kilowatt. En laddbox ger dig också information när laddningen är klar, ger dig insikt i elförbrukning och kommunicerar eventuella fel så du har koll på läget.
Jordfelsbrytarna i hushållen är inte anpassade för elbilar
De flesta jordfelsbrytare som sitter monterade i hushåll och fastigheter är inte anpassade för laddning av elbilar. Den mest vanliga modellen av jordfelsbrytare i Sverige är Typ A-utförande, och kan i värsta fall slås ut vid felström utan att du som ägare får vetskap om det. Slås jordfelsbrytare ut har du inte längre något skydd mot DC-läckageströmmar (likstöm). För säker laddning av elbilar behövs en jordfelsbrytare av Typ B-utförande, de är dyrare men klarar belastningen som laddning av elbilar kräver.
När vi på Elkontakten installerar en laddbox kan ni vara säkra på att vi monterar rätt sorts jordfelsbrytare hos er.
Laddeffekten beror på vilken huvudsäkring du har
En laddbox på exempelvis 3,7 kW använder 16A i enfas, Laddar du 3-fas med en huvudsäkring på 16A tillåts ett maximalt effektuttag på 11 kW. För att vara säker på att effekten räcker rekommenderar vi en höjning från 16A till 20A, vilket ger en ökad årskostnad på ungefär 2 000 kr. Vi rekommenderar även att införskaffa en dynamisk lastbalansering för att kunna ladda maximalt utan att huvudsäkringen (eller huvudsäkringarna om du har flera) löser ut.
Lista över huvudsäkringar och årlig elförbrukning
16 A, grå, max effektuttag 11 kW. Årlig elförbrukning 0-20 000 kWh.
20 A, blå, max effektuttag 14 kW. Årlig elförbrukning 20 000-25 000 kWh.
25 A, gul, max effektuttag 17 kW. Årlig elförbrukning 25 000-30 000 kWh.
35 A, svart, max effektuttag 24 kW. Årlig elförbrukning 30 000-40 000 kWh.
50 A, vit, max effektuttag 35 kW. Årlig elförbrukning 40 000-55 000 kWh.
63 A, koppar, max effektuttag 44 kW. Årlig elförbrukning 55 000-70 000 kWh.
Grönt ROT-avdrag för privatpersoner
Grönt ROT-avdrag är en skattereduktion som ges av Skatteverket för dig som investerar i sk. grön teknik. Skattereduktionen lämnas för:
- Installation av nätanslutet solsystem: Skattereduktionen ges med 15 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
- Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Skattereduktion ges med 50 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
- Installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktionen ges med 50 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installationen ska förse den aktuella bostaden med el och måste ske i ditt eller förälders hushåll. Installationen ska avse:
- Ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion,
- En lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig som begär skattereduktionen,
- Eller en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet
Skattereduktionen gör grön teknik ges för installationer som påbörjats, slutförs och betalas under 2022. Om du själv köper in material (exempelvis en laddbox) från någon annan än det företag som utför installationen av grön el kan skattereduktionen enbart medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få en skattereduktion för materialkostnaden i detta fall. Källa: Skatteverket.se