

EL-Renovering för BRF och Samfällighet
Välkommen till Elkontakten Sverige AB.
Att byta el-stigare i ett flerbostadshus är en viktig och omfattande uppgradering som kan förbättra både säkerheten och funktionaliteten i fastigheten. El-stigare är de vertikala huvudledningar som förser byggnaden med elektricitet och distribuerar den till varje lägenhet och gemensamma utrymmen. Det kallas ibland även för el-stammar men den korrekta termen är huvudledningar.
Kontakta oss för en gratis offert
Vill du veta mer om våra tjänster eller få en offert gällande ditt projekt är du varmt välkommen att höra av dig till oss här genom formuläret. Självklart går det också bra att ringa eller maila direkt!
- 1
Beskriv vad du vill ha hjälp med.
- 2
Fota och bifoga bilder, beskrivningar och skisser på vad ni vill ha åtgärdat.
- 3
Vi återkommer med en prisuppgift inom 24 timmar.
Vid större arbeten eller där det inte är möjligt att lämna en prisuppgift baserat på de uppgifter som finns tillgängliga kontaktar vi dig för ett kostnadsfritt platsbesök.



Här följer en genomgång av processen och fördelarna med att byta el-stigare i en BRF
Varför byta el-stigare?
1.Säkerhet: Gamla el-stigare kan innebära en brandrisk om de är slitna, uttorkade eller felaktigt installerade. Nyare system är bättre skyddade mot överhettning och kortslutning.
- Kapacitet: Moderna hem kräver högre kapacitet. Genom att genomföra ett stigarbyte kan man lägga om till 3-fas i lägenheterna vilket möjliggör moderna köksinstallationer och att man kan ta bort gasspisar.
- Kompatibilitet: Vid byte av elstigare kan man även byta serviskabel. Serviskabeln är kabeln in i fastigheten som strömförsörjer hela elanläggningen. Detta är en god idé eftersom modern teknik såsom elbilsladdare, solcellsanläggningar och batterilager kräver grövre anslutningar. Se till att framtidssäkra vad gäller kapacitet när ni planerar er elrenovering.
- Värdeökning: En fastighet med uppdaterad eldragning kan vara mer attraktiv för köpare, vilket kan höja värdet på bostadsrätterna.
Innan arbetet påbörjas är det viktigt att noggrant planera och budgetera projektet. Här är några steg att följa:
- Inspektion och utvärdering: En kvalificerad elektriker eller elingenjör bör inspektera befintliga el-stigare för att bedöma deras tillstånd och identifiera hur kanalisationen ser ut. Med kanalisation menas de rör och kanaler som huvudledningen är förlagd i.
Samt etablera huruvida dessa rör går att återanvända för de nya huvudledningarna.
Eftersom det nya kablaget i regel är grövre måste kanalisationen vara av rätt dimension.
- Kostnadsberäkning: Upprätta en detaljerad kostnadsberäkning som inkluderar material, arbetskraft, eventuella bygglov och andra nödvändiga tillstånd.
- Offertförfrågningar: Begär offerter från flera elentreprenörer för att få en uppfattning om kostnaderna och välj en betrodd leverantör baserat på både pris, referenser och arbetsprocess.
Om stigarna skall dras om i befintlig kanalisation är det mycket viktigt att arbetet är väl planerat vad gäller tillräcklig bemanning ifall de boende skall bo kvar under projektet.
Strömavbrotten skall vara så korta som möjligt.
Genomförandefasen när elmätare är installerade i lägenheterna.
Själva genomförandet av el-stigbytet sker i flera steg:
- Information till boende: Informera alla boende i god tid om projektets omfattning och tidsplan, samt hur det kan påverka dem.
- Inventering och tillträde. Det är av yttersta vikt att varje lägenhet är inventerad innan arbete påbörjas. Detta för att kunna upptäcka avvikelser och eventuella hinder innan arbete påbörjas. Eftersom elstigaren passerar flera lägenheter måste tillträde vara säkrat så att arbetena kan löpa på. Det finns ingen tid att förlora när den befintliga stigaren är bruten och kapad.
- Förbereda tillfälliga lösningar för strömförsörjning. Skulle det visa sig på vägen att det någon del av kanalisationen skulle vara skadad så är det viktigt att ha en beredskapsplan för att kunna strömförsörja lägenheterna innan arbetsdagen är över.
- De gamla elstigarna demonteras och nya huvudledningar förläggs. Detta brukar i regel innebära att nya spridningsplintar behöver installeras.
- Efter att huvudledningarna är på plats byts mätarplatserna ut för varje abonnent.
Innebär elstigarbytet byte till 3-fas behöver elmätaren bytas ut. Detta moment utförs av nätägare. - Byte av elcentral i lägenheterna. I samband med byte av mätarplats så byter vi ut befintliga elcentraler mot nya 3-fas centraler med jordfelsbrytare och automatsäkringar.
Dessa förbereds för elspis. - Avprovning och idrifttagning.
När installationen är klar testas systemet noggrant av med instrument för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Under arbetets gång så utförs egenkontroller.
En slutbesiktning av extern part bör göras för att verifiera att arbetet uppfyller alla säkerhets- och kvalitetskrav.
Efterarbete
När el-stigarna är bytta och systemet är i drift, finns det några efterarbeten att beakta:
- Dokumentation: Alla nya eldragningar och installation bör dokumenteras noggrant för framtida referens och underhåll. Några exempel på dokumentation är gruppförteckningar, se till så att alla elcentraler är uppmärkta, huvudledningsschema, beskrivningar samt en lista över ingående material vilket underlättar beställning av material vid framtida reparationer.
- Drift och underhåll: Viktigt att ni får med en Drift och underhålls pärm. Denna skall ge information om hur den nya elanläggningen skall skötas och underhållas. När vissa delar elanläggning skall genomgå periodiskakontroller osv.
- Utbildning: Informera de boende om hur de ska använda de nya systemen på ett säkert sätt och eventuella förändringar som påverkar deras elförbrukning. Ett exempel är att jordfelsbrytare skall motioneras minimum 2 ggr /år.
Om elmätarna sitter centralt placerat i en nisch eller i ett elrum blir genomförandefasen annorlunda. Varför det är viktigt att genomföra en inspektion av elanläggningen.
Är er förening intresserad av gememsamhets-el även kallat IMD? Det kan vi hjälpa till med.
Läs mer här (länk till Gemensamhets-el sidan)
Att byta el-stigare i en BRF är en investering i både säkerhet och funktionalitet.
Genom att noggrant planera, genomföra och följa upp projektet kan föreningen säkerställa att fastigheten är väl rustad för framtidens behov och samtidigt öka tryggheten och komforten för de boende.