Din pålitliga elektriker i Bandhagen
Välkommen till Elkontakten Sverige AB!
Vi är ett pålitligt elföretag som är specialiserat på att leverera elinstallationer som fungerar till BRF:er, företag och privatpersoner.Vi får elektriska lösningar att fungera för dig och inte mot dig på ett säkert och estetiskt tilltalande sätt. Vi är stolta över att ha ett stort antal nöjda kunder som kan vittna om vårt arbete och vår kompetens. Genom åren har vi byggt upp ett gott rykte i branschen och våra kundreferenser står som bevis på vår pålitlighet och leveransbarhet.
Kontakta oss för en gratis offert
Vill du veta mer om våra tjänster eller få en offert gällande ditt projekt är du varmt välkommen att höra av dig till oss här genom formuläret. Självklart går det också bra att ringa eller maila direkt!
- 1
Beskriv vad du vill ha hjälp med.
- 2
Fota och bifoga bilder, beskrivningar och skisser på vad ni vill ha åtgärdat.
- 3
Vi återkommer med en prisuppgift inom 24 timmar.
Vid större arbeten eller där det inte är möjligt att lämna en prisuppgift baserat på de uppgifter som finns tillgängliga kontaktar vi dig för ett kostnadsfritt platsbesök.


Snabb service - Tydliga priser – Elinstallationer som fungerar
På Elkontakten Sverige AB erbjuder vi en omfattande portfölj av tjänster inom elektriska lösningar. Vårt team av erfarna och certifierade elektriker arbetar med allt från mindre elarbeten, felsökningar och reparationer till större projekt.
Ett urval av våra tjänster i Bandhagen
Kvalité och kompetens
Vi förstår vikten av att leverera högkvalitativt arbete och har därför satsat på att ha en skicklig och kompetent personal. Våra elektriker är noggrant utbildade och har det tekniska kunnande som krävs för att lösa även de mest komplexa elektriska utmaningarna.
Vi arbetar med moderna verktyg och tekniker för att säkerställa att vårt arbete är både effektivt och hållbart.
El-Säkerhet, Arbetsmiljö och hållbarhet.
På Elkontakten Sverige AB prioriterar vi säkerheten hos våra kunder och deras fastigheter. Vi följer strikta säkerhetsstandarder och bestämmelser för att minimera riskerna för olyckor och hålla våra kunder trygga. Vi är även noga med att vara uppdaterade om de senaste riktlinjerna och reglerna inom vårt arbetsområde för att säkerställa fullständig efterlevnad.
Vår målsättning
Vi sätter alltid våra kunders behov i första hand och strävar efter att leverera enastående kundservice. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, förstår deras krav och önskemål och arbetar tillsammans med dem för att hitta bästa möjliga lösning. Vårt team är vänligt, professionellt och engagerat att leverera den bästa serviceupplevelsen.
På Elkontakten Sverige AB är vi stolta över att vara din pålitliga partner för alla dina elektriska och tekniska utmaningar. Vi tror på att bygga långvariga kundrelationer och siktar alltid på att överträffa våra kunders förväntningar. Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig med alla dina elektriska behov. Tillsammans kan vi skapa en säker och effektiv elektrisk infrastruktur för din verksamhet eller ditt hem.
Har du nyligen köpt en elbil och letar efter en bra laddbox?
Vi på Elkontakten är experter på elbilsladdning och installerar flera nya laddboxar i Bandhagen. För oss är det viktigt att du som bor i Bandhagen har nära kontakt med en expert på elbilsladdning. Oavsett vilken elbil du har ska du alltid kunna ha full laddning när du lämnar hemmet. För att det ska fungera behöver du rätt laddstolpe och rätt strömmatning framdragen till laddboxen.
Välj en framtidssäker laddbox
När du ska köpa en laddbox eller laddstolpe är det lätt att utgå från dina nuvarande behov. Det kan bli dyrt eftersom du inte vet hur behovet kommer att se ut i framtiden, men du kan enkelt undvika onödiga kostnader i framtiden genom att investera i en laddbox som levererar upp till 22 kW (kilowatt) och som kan hantera både 1-fas och 3-fas laddning, har ett typ 2-uttag (eller en fast typ 2-kabel) och att laddboxen uppfyller kraven för Grönt ROT-avdrag.
Lastbalansering
Om du har en elbil (alltså ingen hybrid, utan en ren elbil) och behöver kunna ladda snabbare med mer kraft (snabbladdning) rekommenderar vi en laddbox med dynamisk lastbalansering. På så sätt undviker du att säkringen går i fastigheten medan du laddar. Lastbalanseringen innebär att du inte behöver öka ditt nätabonnemang, utan kan klara dig med husets vanliga 20A (A = ampere) huvudsäkring. Under dagen när fastighetens (eller ditt hus) elförbrukning är hög säkerställer lastbalanseringen att laddboxen inte använder full effekt. Den känner av när förbrukningen minskar och lasten når ett minimum, först då ger den full effekt till elbilen, om du inte manuellt vill eller behöver ladda, för då bestämmer du själv att ladda bilen under en period när det kostar mer att ladda.
Fast eller lös laddkabel?
Det finns för- och nackdelar med båda, men det finns definitivt fler fördelar än nackdelar med lös kabel. Med en lös kabel kan du alltid ha den i bilen så att du kan ladda var du än kommer. Vissa laddboxar har en låsanordning som gör att du kan "låsa" laddkabeln så att den inte blir stulen när du lämnar den i laddboxen. Med en lös kabel kan du enkelt anpassa när du köper en ny bil som kanske har ladduttaget på ett annat ställe, eller har en annan typ av ladduttag. En lös kabel kan också bytas ut om du råkar köra över den eller om den annars går sönder, utan att du behöver kontakta oss för att byta kabeln om den skulle vara fast.
Välj en uppkopplad laddbox
En uppkopplad laddbox är ansluten till internet via kabel, wifi, 4G eller 5G. Det finns många modeller på marknaden som inte är uppkopplade och dessa modeller rekommenderas inte eftersom du vill kunna kontrollera laddboxen på distans, få statistik och kunna planera din laddning så att den är optimerad för natten när elen är billigare. Genom att välja en uppkopplad laddbox säkrar du också framtiden för framtida behov och kan ta emot uppdateringar till boxen men också täcka framtida funktioner som möjligheten att kunna ansluta den till nya system för att till exempel vara en del av ett större laddnätverk.
Skalbarhet
Idag är genomsnittet 2.1 bilar per hushåll, troligtvis kommer din fastighet eller ditt hus också att ha fler elbilar i framtiden och då är det viktigt att välja en laddbox som kan utökas med fler laddpunkter. På så sätt kan du ha fler bilar på fastigheten och samtidigt ha dem anslutna till en lastbalansering som kan konfigureras tillsammans.
När finns det risk för brand när det gäller laddboxar och elbilar?
Att ladda elbilen säkert är något varje elbilsägare måste ta sig tid att förstå. Det finns till exempel en hög risk att ladda elbilen genom ett klassiskt schuko-uttag (vårt vanliga vägguttag). Det uttaget är inte avsett för hög belastning under lång tid och utgör en brandrisk. Läs mer om säker laddning av elbilen på Elsäkerhetsverkets webbplats:
Elsäkerhetsverket: Ladda elbilen säkert (PDF)
Elsäkerhetsverket: Den farliga laddningen (extern länk)
Varför laddbox istället för vägguttag?
En laddbox är designad för att tåla hög belastning och hög effekt under lång tid, vilket inte är fallet med ett vägguttag (att ladda genom ett vägguttag medför brandrisk). Det är också säkert att veta att laddboxen har monterats och installerats av en certifierad elektriker som har valt rätt strömförsörjning till laddboxen så att den alltid levererar rätt kilowatt. En laddbox ger dig också information när laddningen är klar, insikt i elförbrukningen och meddelar eventuella fel så att du har en översikt över situationen.
Jordfelsbrytare i hushåll är inte anpassade för elbilar
De flesta jordfelsbrytare installerade i hushåll och fastigheter är inte anpassade för att ladda elbilar. Den vanligaste modellen av jordfelsbrytare i Sverige är Typ A, och i värsta fall kan den lösa ut vid felström utan att du som ägare märker det. Om jordfelsbrytaren löser ut har du inte längre något skydd mot DC-läckströmmar (likström). För säker laddning av elbilar behövs en jordfelsbrytare av Typ B, de är dyrare men klarar den belastning som laddning av elbilar kräver. När vi på Elkontakten installerar en laddbox kan du vara säker på att vi installerar rätt typ av jordfelsbrytare.
Laddkraften beror på vilken huvudsäkring du har
En laddbox på till exempel 3,7 kW använder 16A i en fas, vilket fungerar för de flesta villor eftersom de vanligtvis har en huvudsäkring på 16A. Om du har en huvudsäkring på 16A är en maximal effekt på 11 kW tillåten och det fungerar så länge du inte laddar bilen varje dag. För att vara säker på att effekten räcker rekommenderar vi en ökning från 16A till 20A, vilket innebär en extra årskostnad på cirka 2 000 SEK. Alternativet är att skaffa en effektvakt och dynamisk lastbalansering.
Lista över huvudsäkringar och årlig elförbrukning
- 16 A, grå, maxeffekt 11 kW. Årlig elförbrukning 0-20 000 kWh.
- 20 A, blå, maxeffekt 14 kW. Årlig elförbrukning 20 000-25 000 kWh.
- 25 A, gul, maxeffekt 17 kW. Årlig elförbrukning 25 000-30 000 kWh.
- 35 A, svart, maxeffekt 24 kW. Årlig elförbrukning 30 000-40 000 kWh.
- 50 A, vit, maxeffekt 35 kW. Årlig elförbrukning 40 000-55 000 kWh.
- 63 A, koppar, maxeffekt 44 kW. Årlig elförbrukning 55 000-70 000 kWh.
Grönt ROT-avdrag för privatpersoner
Grönt ROT-avdrag är en skattereduktion som ges av Skatteverket för dem som investerar i så kallad grön teknik. Skattereduktionen ges för:
Installation av ett nätanslutet solcellsystem: Skattereduktionen ges med 15 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi: Skattereduktionen ges med 50 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installation av laddningspunkt för elfordon: Skattereduktionen ges med 50 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installationen måste förse det aktuella hemmet med elektricitet och måste ske i ditt eller dina föräldrars hushåll. Installationen måste avse:
En fristående villa eller bostadsrättslägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion,
En lägenhet som hyrs med hyresrätt och som ägs av dig som begär skattereduktion,
Eller en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som, när den byggs, kommer att vara en enbostadsvilla eller bostadsrättslägenhet.
Grön teknik skattereduktion ges för installationer som påbörjas, slutförs och betalas under 2022. Om du själv köper in material (till exempel en laddbox) från någon annan än företaget som utför installationen av grön el, kan skattereduktionen endast medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få skattereduktion för materialkostnaden i detta fall.
Källa: Skatteverket.se
Har du nyligen köpt en elbil och letar efter en bra laddbox?
Vi på Elkontakten är experter på elbilsladdning och installerar flera nya laddboxar i Bandhagen. För oss är det viktigt att du som bor i Bandhagen har nära kontakt med en expert på elbilsladdning. Oavsett vilken elbil du har ska du alltid kunna ha full laddning när du lämnar hemmet. För att det ska fungera behöver du rätt laddstolpe och rätt strömmatning framdragen till laddboxen.
Välj en framtidssäker laddbox
När du ska köpa en laddbox eller laddstolpe är det lätt att utgå från dina nuvarande behov. Det kan bli dyrt eftersom du inte vet hur behovet kommer att se ut i framtiden, men du kan enkelt undvika onödiga kostnader i framtiden genom att investera i en laddbox som levererar upp till 22 kW (kilowatt) och som kan hantera både 1-fas och 3-fas laddning, har ett typ 2-uttag (eller en fast typ 2-kabel) och att laddboxen uppfyller kraven för Grönt ROT-avdrag.
Lastbalansering
Om du har en elbil (alltså ingen hybrid, utan en ren elbil) och behöver kunna ladda snabbare med mer kraft (snabbladdning) rekommenderar vi en laddbox med dynamisk lastbalansering. På så sätt undviker du att säkringen går i fastigheten medan du laddar. Lastbalanseringen innebär att du inte behöver öka ditt nätabonnemang, utan kan klara dig med husets vanliga 20A (A = ampere) huvudsäkring. Under dagen när fastighetens (eller ditt hus) elförbrukning är hög säkerställer lastbalanseringen att laddboxen inte använder full effekt. Den känner av när förbrukningen minskar och lasten når ett minimum, först då ger den full effekt till elbilen, om du inte manuellt vill eller behöver ladda, för då bestämmer du själv att ladda bilen under en period när det kostar mer att ladda.
Fast eller lös laddkabel?
Det finns för- och nackdelar med båda, men det finns definitivt fler fördelar än nackdelar med lös kabel. Med en lös kabel kan du alltid ha den i bilen så att du kan ladda var du än kommer. Vissa laddboxar har en låsanordning som gör att du kan "låsa" laddkabeln så att den inte blir stulen när du lämnar den i laddboxen. Med en lös kabel kan du enkelt anpassa när du köper en ny bil som kanske har ladduttaget på ett annat ställe, eller har en annan typ av ladduttag. En lös kabel kan också bytas ut om du råkar köra över den eller om den annars går sönder, utan att du behöver kontakta oss för att byta kabeln om den skulle vara fast.
Välj en uppkopplad laddbox
En uppkopplad laddbox är ansluten till internet via kabel, wifi, 4G eller 5G. Det finns många modeller på marknaden som inte är uppkopplade och dessa modeller rekommenderas inte eftersom du vill kunna kontrollera laddboxen på distans, få statistik och kunna planera din laddning så att den är optimerad för natten när elen är billigare. Genom att välja en uppkopplad laddbox säkrar du också framtiden för framtida behov och kan ta emot uppdateringar till boxen men också täcka framtida funktioner som möjligheten att kunna ansluta den till nya system för att till exempel vara en del av ett större laddnätverk.
Skalbarhet
Idag är genomsnittet 2.1 bilar per hushåll, troligtvis kommer din fastighet eller ditt hus också att ha fler elbilar i framtiden och då är det viktigt att välja en laddbox som kan utökas med fler laddpunkter. På så sätt kan du ha fler bilar på fastigheten och samtidigt ha dem anslutna till en lastbalansering som kan konfigureras tillsammans.
När finns det risk för brand när det gäller laddboxar och elbilar?
Att ladda elbilen säkert är något varje elbilsägare måste ta sig tid att förstå. Det finns till exempel en hög risk att ladda elbilen genom ett klassiskt schuko-uttag (vårt vanliga vägguttag). Det uttaget är inte avsett för hög belastning under lång tid och utgör en brandrisk. Läs mer om säker laddning av elbilen på Elsäkerhetsverkets webbplats:
Elsäkerhetsverket: Ladda elbilen säkert (PDF)
Elsäkerhetsverket: Den farliga laddningen (extern länk)
Varför laddbox istället för vägguttag?
En laddbox är designad för att tåla hög belastning och hög effekt under lång tid, vilket inte är fallet med ett vägguttag (att ladda genom ett vägguttag medför brandrisk). Det är också säkert att veta att laddboxen har monterats och installerats av en certifierad elektriker som har valt rätt strömförsörjning till laddboxen så att den alltid levererar rätt kilowatt. En laddbox ger dig också information när laddningen är klar, insikt i elförbrukningen och meddelar eventuella fel så att du har en översikt över situationen.
Jordfelsbrytare i hushåll är inte anpassade för elbilar
De flesta jordfelsbrytare installerade i hushåll och fastigheter är inte anpassade för att ladda elbilar. Den vanligaste modellen av jordfelsbrytare i Sverige är Typ A, och i värsta fall kan den lösa ut vid felström utan att du som ägare märker det. Om jordfelsbrytaren löser ut har du inte längre något skydd mot DC-läckströmmar (likström). För säker laddning av elbilar behövs en jordfelsbrytare av Typ B, de är dyrare men klarar den belastning som laddning av elbilar kräver. När vi på Elkontakten installerar en laddbox kan du vara säker på att vi installerar rätt typ av jordfelsbrytare.
Laddkraften beror på vilken huvudsäkring du har
En laddbox på till exempel 3,7 kW använder 16A i en fas, vilket fungerar för de flesta villor eftersom de vanligtvis har en huvudsäkring på 16A. Om du har en huvudsäkring på 16A är en maximal effekt på 11 kW tillåten och det fungerar så länge du inte laddar bilen varje dag. För att vara säker på att effekten räcker rekommenderar vi en ökning från 16A till 20A, vilket innebär en extra årskostnad på cirka 2 000 SEK. Alternativet är att skaffa en effektvakt och dynamisk lastbalansering.
Lista över huvudsäkringar och årlig elförbrukning
- 16 A, grå, maxeffekt 11 kW. Årlig elförbrukning 0-20 000 kWh.
- 20 A, blå, maxeffekt 14 kW. Årlig elförbrukning 20 000-25 000 kWh.
- 25 A, gul, maxeffekt 17 kW. Årlig elförbrukning 25 000-30 000 kWh.
- 35 A, svart, maxeffekt 24 kW. Årlig elförbrukning 30 000-40 000 kWh.
- 50 A, vit, maxeffekt 35 kW. Årlig elförbrukning 40 000-55 000 kWh.
- 63 A, koppar, maxeffekt 44 kW. Årlig elförbrukning 55 000-70 000 kWh.
Grönt ROT-avdrag för privatpersoner
Grönt ROT-avdrag är en skattereduktion som ges av Skatteverket för dem som investerar i så kallad grön teknik. Skattereduktionen ges för:
Installation av ett nätanslutet solcellsystem: Skattereduktionen ges med 15 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi: Skattereduktionen ges med 50 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installation av laddningspunkt för elfordon: Skattereduktionen ges med 50 procent (%) av kostnaden för arbete och material.
Installationen måste förse det aktuella hemmet med elektricitet och måste ske i ditt eller dina föräldrars hushåll. Installationen måste avse:
En fristående villa eller bostadsrättslägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion,
En lägenhet som hyrs med hyresrätt och som ägs av dig som begär skattereduktion,
Eller en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som, när den byggs, kommer att vara en enbostadsvilla eller bostadsrättslägenhet.
Grön teknik skattereduktion ges för installationer som påbörjas, slutförs och betalas under 2022. Om du själv köper in material (till exempel en laddbox) från någon annan än företaget som utför installationen av grön el, kan skattereduktionen endast medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få skattereduktion för materialkostnaden i detta fall.
Källa: Skatteverket.se